ΑΡΧΙΚΗ | SITEMAP
Συγγενής Υποθυρεοειδισμός στα παιδιά

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στο λαιμό, κάτω από τους χόνδρους του λάρυγγα. O θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες:
• θυροξίνη (Τ4)
• τριιωδοθυρονίνη (Τ3)
• καλσιτονίνη (Calcitonin)

Η έκκριση των Τ3 και Τ4 ρυθμίζεται από μια άλλη ορμόνη, την θυροειδοτρόπο (TSH), που παράγεται στην υπόφυση.
Οι θυρεοειδικές ορμόνες ρυθμίζουν το μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην βρεφική και παιδική ηλικία για την σωματική και την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Η πιο συχνή πάθηση του θυρεοειδούς στα παιδιά είναι ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί καλά ή δεν λειτουργεί καθόλου, με αποτέλεσμα η θυροξίνη (Τ4) να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ή να λείπει τελείως από τον οργανισμό. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή το βρέφος να γεννηθεί με υποθυρεοειδισμό ή να παρουσιαστεί κάποια στιγμή αργότερα.
Ο συγγενής υποθυρεοειδισμός, αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα ώστε να αρχίσει άμεσα η θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά και μόνιμα προβλήματα ανάπτυξης:

Συμπτώματα:
• Τα υποθυρεοειδικά παιδιά είναι νωθρά και έχουν μειωμένα αντανακλαστικά.
• Εμφανίζουν δυσκοιλιότητα και το δέρμα τους είναι κρύο και ξηρό.
• Η ανάπτυξη και η ωρίμανση των οστών τους παρουσιάζει καθυστέρηση,
• Καθυστερημένη σωματική αύξηση.
• Ο συγγενής υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει από ήπια διανοητική διαταραχή μέχρι σοβαρή νοητική καθυστέρηση.

Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση έναρξη της θεραπείας είναι σημαντικές για την αποφυγή των παραπάνω. Γι΄ αυτό το λόγο, αφού το νεογνό συμπληρώσει τις πρώτες 48 ώρες ζωής πρέπει να ληφθούν μερικές σταγόνες αίματος από τη φτέρνα του, για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Αν το παιδί πάσχει από υποθυρεοειδισμό, πρέπει να αρχίσει θεραπεία με χορήγηση θυροξίνης.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η λήψη του φάρμακου θα γίνεται εφ’ όρου ζωής και σε τακτά χρονικά διαστήματα το παιδί θα πρέπει να ελέγχεται από ενδοκρινολόγο.

Το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχχου Νεογνών, μεταξύ άλλων προσφέρει και αυτή την εξέταση για την πρόληψη και υγεία του παιδιού σας.

ΝΕΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Human Papilloma Virus (Μέθοδος: PCR array)
     
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
+357 22 751333
+357 22 751332
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© Copyright 2015 Medilab Ltd All Rights Reserved