ΑΡΧΙΚΗ | SITEMAP
ΝΕΥΡΟΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ OΓΚΟΙ:
Images

Χρωμογρανίνη Α (CgA):
Οι χρωμογρανίνες (CgA,B,C) ανιχνεύονται στα νευροενδοκρινικά κύτταρα όλου του νευροενδοκρινικού συστήματος ως επίσης στο κεντρικό και στο περιφερειακό νευρικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μέτρηση της να βοηθά στην εκτίμηση της πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 1.
Η αξιολόγηση αυτών των νευροενδοκρινικών δεικτών μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους γιατρούς ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα τις νόσους, να επαληθεύσουν τη διάγνωσή τους και να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Νευροενδοκρινείς Όγκοι (NETs):
Οι Νευροενδοκρινείς Όγκοι (NETs) κατατάσσονται στην κατηγορία των σπάνιων ογκολογικών νοσημάτων. Προέρχονται από κύτταρα του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος που παράγουν και εκκρίνουν ρυθμιστικές ορμόνες.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στον αριθμό των περιστατικών ΝΕΤ, πιθανώς λόγω της ανάπτυξης διαγνωστικών τεχνικών και καλύτερης ενημέρωσης, αυξάνεται δε με ταχύτερους ρυθμούς από ότι άλλες κακοήθειες. Οι περιπτώσεις στις οποίες η διάγνωση αφορά νευροενδοκρινείς όγκους είναι περίπου 5/100.000 ετησίως, ωστόσο η συχνότητα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.
Δυστυχώς, οι ΝΕΤ συχνά διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Για παράδειγμα, περίπου το 60% των ασθενών με παγκρεατικό ΝΕΤ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειάς τους κατά τη διάρκεια της διάγνωσης.


Μέτρηση της Χρωμογρανίνη Α και NETs:
Τα επίπεδα της CgA στο αίμα σχετίζονται δε με την σοβαρότητα της νόσου, αποτελούν δε χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο, καθώς τα υψηλά επίπεδα της στους ασθενείς με προχωρημένη νόσο NET υποδηλώνουν μεγάλο φορτίο όγκου, το οποίο αναφέρεται στο μέγεθος των όγκων ή στον συνολικό αριθμό καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό.
Παρέχει την υψηλότερη ειδικότητα (96%) και προσφέρει 85% ευαισθησία σε ότι αφορά την διάγνωση της νόσου, χρησιμοποιείται δε και για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία

Προετοιμασία ασθενούς: Νηστικός
Δείγμα: 3ml αίμα χωρίς αντιπηκτικό

Το Medilab με την υποστήριξη της Novartis Oncology, στα πλαίσια της εκστρατείας για έγκαιρη διάγνωση των ασθενών με νευροενδοκρινείς όγκους, προσφέρουν σε κάθε Κύπριο Γαστρεντερολόγο δωρεάν την εξέταση χρωμογρανίνης Α (CgA).

 

ΝΕΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Human Papilloma Virus (Μέθοδος: PCR array)
     
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
+357 22 751333
+357 22 751332
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© Copyright 2015 Medilab Ltd All Rights Reserved